Hoorn

Op de afbeelding hiernaast is een uitsnede te zien van een kaart van Hoorn uit 1649, gemaakt door de Nederlandse cartograaf Willem Janszoon Blaeu. Het hofje is op deze uitsnede duidelijk te zien, erop duidend dat, ook in de 17e eeuw, hofjes deel uitmaakten van de kernkwaliteit van historische binnensteden en mensen er graag in woonden. Ook op de kaart van Van Deventer uit 1560, die een kleine 100 jaar eerder gemaakt is, zijn al sporen te zien van het bestaan van het hofje ten noordoosten van de grote kerk.

Ceciliaklooster

Het Ceciliaklooster, ook wel Ceciliaconvent genoemd, is een voormalig Rooms katholiek nonnenklooster in het centrum van de Noord-Hollandse stad Hoorn. Het convent werd in 1402 opgericht en is na de reformatie aan het stadsbestuur vervallen. Het complex werd tussen 1577 en 1795 gebruikt als en als vergaderplaats voor de Gecommitteerde Staten van Holland en West-Friesland. Na de Bataafse Republiek werd het tot 1970, gelijktijdig, gebruikt als stadhuis, rechtbank en politiebureau.

De Ceciliakapel is het enige nog bestaande deel van het klooster. Uitwendig is het nog goed herkenbaar als kerkelijk gebouw, maar inwendig is het grotendeels gewijzigd. Van de oude kapel resteren alleen de buitenmuren en de kapconstructie uit de tweede helft van de 15e eeuw. In de houten kapconstructie staan ook nog telmerken in de vorm van Romeinse cijfers. Op het dak staat een dakruiter met een ui-vormige spits. Op de verdieping bevindt zich nog altijd de nonnengalerij.

(Bron: Wikipedia en C. Bosma-Aarnoudse e.a.,  Het Statenlogement in Hoorn)

Ontstaan winkelpassage

Aan de Nieuwstraat en in het gebied aan de achterzijde, zijn in de laatste eeuw grote veranderingen geweest. Van de koekenbakkerij in 1900 op nummer 7 tot de koperslagerij in datzelfde jaar op nummer 9. In 1908 werd de koperslagerij vergroot naar wat later de Hoornse Metaalwarenfabriek zou worden. In 1913 werd deze overkapt en diverse keren uitgebreid, tot aan 1976, toen de metaalwarenfabriek gesloopt werd.

In datzelfde jaar werd winkelpassage de Blauwe Steen opgebouwd. In 1986 werd de winkelpassage officieel door de burgemeester van Hoorn geopend. Het winkelcentrum is in gebruik geweest tot 2003. Sindsdien staat het gebouw aan de Nieuwstraat nummer 5 al 17 jaar leeg. Een reden voor de eigenaar van het pand om te kijken of het gebied in de toekomst een betere bestemming kan krijgen.

(Bron: Beeldbank Vereniging Oud Hoorn en http://www.videoarchief-hoorn.nl/)